Εφημερίδες/Πρώτο Θέμα/2005
Η άλλη πλευρά ( 29-10-2005 )





«Φτάνει πια με τη γκρίνια και τις αποκαλύψεις. Δεν έχετε να πείτε κάτι καλό γι’ αυτό το τόπο », λεει ο αναγνώστης στο ηλεκτρονικό του μήνυμα και δεν έχει άδικο. Η απάντηση είναι πως «έχουμε» αλλά πως η παρουσίαση του καλού δε κάνει νούμερα στη τηλεθέαση και στις κυκλοφορίες. Πόσοι ενδιαφέρονται για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής και λέιζερ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης; Τι νούμερα μπορεί να κάνει η παρουσίαση της έρευνας που κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες στα μεγάλα κρατικά νοσοκομεία; Και γιατί τα κανάλια να ασχοληθούν με τα ηλιακά αυτοκίνητα που σχεδίασαν οι σπουδαστές του ΑΠΘ και του Πολυτεχνείου Πατρών; Ποιος νοιάζεται για την έρευνα που γίνεται στον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι όταν η είδηση για τη κατάρρευση του στεγάστρου κάνει τα μηχανάκια της AGB  να χτυπάνε τριαντάρια; Και ποιες είναι οι «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» μπροστά στις αποκαλύψεις για το νέο φλερτ της Πάρις Χίλτον;

 

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα ήλθαν καμιά 60αριά νέοι φέρνοντας μαζί τους 18 οχήματα που είχαν σχεδιάσει και κατασκευάσει με τη βοήθεια των δασκάλων τους σε ισάριθμα ΑΕΙ και ΤΕΙ από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ και από τη Ολλανδία μέχρι τη ...Πάτρα. Τα οχήματα αυτά, που ήταν αληθινά έργα τέχνης, δεν τα κινούσαν κινητήρες που κατανάλωναν ορυκτά καύσιμα (βενζίνη ή πετρέλαιο) αλλά το ηλιακό φως! Οι σπουδαστές από τις 10 χώρες του πλανήτη έφτασαν στην Αθήνα για να λάβουν μέρος σε ένα μοναδικό στην ιστορία αγώνα 850 χιλιομέτρων (από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία και πίσω) χρησιμοποιώντας, όπως είπα, σαν πηγή ενέργειας μόνο το ηλιακό φως! Το γεγονός (ιδέα και πρόταση του γράφοντος στη «Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004») έκανε, σαν είδηση, το γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα δεκάδες Πολυτεχνεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ζητάνε να πληροφορηθούν πότε θα γίνει ο επόμενος για να ετοιμάσουν τις ομάδες τους και να έλθουν στην Ελλάδα.

 

Λίγο επειδή από τη διοργάνωση απουσίαζε το αίμα και το σπέρμα, περισσότερο επειδή ήταν δική μου ιδέα και το «ΦΑΕΘΩΝ», που στην ουσία ήταν μία μοναδική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα στο χώρο της έρευνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές αλλά και για να λειτουργήσει σαν παράδειγμα για αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε «σπουδάζουσα νεολαία» πέρασε απαρατήρητο ακόμα και από την ίδια τη ...Πολιτιστική που, τώρα που το σκέφτομαι, ούτε που κατάλαβε τι έκανε. Και να ήταν μόνο το «ΦΑΕΘΩΝ». Κάποιοι από σας μπορεί να θυμούνται ότι, κάποια στιγμή ο ταπεινός έλαβα προσκλήθηκα στο Μαξίμου! Εκεί, σε συνάντηση που διήρκεσε 35 περίπου λεπτά, παρουσίασα στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή μία άλλη, ακόμα καλύτερη και «μεγαλύτερη» ιδέα: την οργάνωση ενός αγώνα με αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα ξεκινούν από την Αρχαία Ολυμπία και θα τερματίζουν στην εκάστοτε «Ολυμπιακή» πόλη αρχίζοντας με το Πεκίνο το 2008. Ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε και έδωσε αυστηρές εντολές στους υπουργούς για τη πραγματοποίηση του αγώνα.

 

Το «αστείο» είναι όμως ότι η ιδέα μου ενθουσίασε περισσότερο τους ...Κινέζους που δεν έχουν σταματήσει να ρωτούν τι έγινε μόνο για να λάβουν σαν απάντηση τη σιωπή (ή τον ορυμαγδό από τις αποκαλύψεις για τα κατορθώματα ορισμένων γραφικών (μα εντελώς!) μελών της κυβέρνησης και τον ήχο από τον καταρράκτη των (κροκοδείλιων) δακρύων ορισμένων, επίσης γραφικών (μα εντελώς) της αντιπολίτευσης.

 

Το αποτέλεσμα; Πέρασε ένας χρόνος χωρίς να γίνει τίποτα και τρεις ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ιδιοποιηθούν την ιδέα!

Μετά από αυτά θα κοιτάξετε γύρω, θα πάρετε γεύση από σκάνδαλα, έκτακτα τηλεδικεία και πρωϊνάδικα, θα χορτάσετε από την ακατάσχετη λογοδιάρροια των «ιστορικών» κομματικών στελεχών και, αφού τα κάνετε όλα αυτά, θα στείλετε ένα e-mail στη στήλη ρωτώντας γιατί δεν παρουσιάζει τα «καλά».

Ο γράφων θα σκύψει το μέτωπο και θα θυμηθεί ότι, εκτός από αίμα και σπέρμα, ο τόπος είναι ειδικός να καταβροχθίζει τα παιδιά του ακόμα και εκείνα που καλύπτουν 850 χιλιόμετρα «καταναλώνοντας» μόνο ηλιακό φως.

Ο γράφων όμως δε θα ξεχάσει ότι, οι κανίβαλοι που είναι υπεύθυνοι για αυτή πολιτιστική και, στο βάθος, και οικονομική τραγωδία, ζουν ανάμεσά μας και  έχουν όνομα και επώνυμο που, ελπίζει κάποια όχι πολύ μακρινή στιγμή, να έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει χωρίς, όπως τώρα, να κινδυνεύει να τον διαλύσουν εις τα εξ ων συνετέθη.



Υ.Γ. Και μια και αναφερόμαστε στα «καλά» του τόπου χίλια μπράβο στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου για την επιστημονική και επαγγελματική τους επάρκεια αλλά, κύρια, για τον εντυπωσιακά ανθρώπινο τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ασχέτως κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Βάζουν τα γυαλιά σε πολλά νοσοκομεία της Εσπερίας.




      'Αλλα 'Αρθρα

 
     
  Σχεδίαση, Φιλοξενία: Τεχνόπολις Α.Ε. - © 2006-2008 Powered by